Dostupni linkovi

Počeli pregovori sirijskih vlasti i opozicije u Moskvi


Predstavnici sirijske opozicije i izaslanici predsednika Bašara al Asada počeli su jutros u Moskvi pregovore o okončavanju rata u toj zemlji koji traje skoro četiri godine.

Radi se o prvim razgovora izmedju članova opozicije, predstavnika Komiteta za nacionalnu koordinaciju snaga za demokratske promene, Kurda i zvaničnika režima, od kada su propali razgovori ženeva Dva u februaru 2014.

Trideset i dva člana različitih opozicionih grupa sa kojima Damask prihvata da razgovara i šest članova zvanične sirijske delegacije koju predvodi sirijski ambasador pri UN, počeli su jutros u jednoj ruskoj diplomatskoj rezidenciji, rekao je jedan od učesnika agenciji Frans pres.

Očekivanja su medjutim vrlo skromna, rekao je jedan od članova opozicije koji učestvuje u razgovorima, obzirom da ne prisustvuju predstavnici Nacionalne koalicije sirijske opozicije čije je sedište u Istanbulu i koje medjunarodna zajednica smatra glavnom sirijskom opozicionom snagom.

Koalicija je odbila da učestvuje smatrajući da razgovori treba da se vode pod pokroviteljstvom UN u "neutralnoj" zemlji, a ne u Rusiji, koju smatraju da podržava vlasti u Damasku.

Sirijci će se posle prve prepodnevne sesije sastati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, a onda nastaviti razgovore popodne i sutra.

XS
SM
MD
LG