Dostupni linkovi

Džihadisti zaprijetili Obami


Pripadnici "Islamske države" emitovali su tri video snimka, u kojima prijete da će ubiti jordanske i japanske taoce, ali i uputili direktnu prijetnju predsjedniku SAD Baraku Obami.

U jednoj video poruci, trojica boraca "Islamske države" stoje iznad jednog kurdskog borca koji kleči dok jedan od džihadista poručuje Obami da će doći u Ameriku.

"Znaj Obama doći ćemo u Bijelu kuću i tamo ćemo ti odsjeći glavu", rekao je džihadista na arapskom.

Bijela kuća za sada nije komentarisala ove nove prijetnje koje su upućene predsjedniku Obami.

U ovom video zapisu pripadnici "Islamske države" zaprijetili su i Masudu Barzaniju, predsjedniku dijela Iraka koji je pod kontrolom Kurda.

"Što se tiče tebe, Masude, odrubićemo ti glavu i baciti je na smetljište istorije", poručili su islamisti u ovom video snimku i dodali da se oni ne boje nikoga.

Islamisti su zaprijetili i da će uspostaviti zakone Alaha i da će kurdski borci biti pogubljeni za svaki projektil koji ispale.

U video snimku ekstremisti su upozorili i evropske države Francusku i Belgiju kojima su poručili da će ih posjetiti i tamo izvesti napade automobilima-bombama i eksplozivom.

U posebnoj poruci "Islamska država" je zaprijetila da japanski talac i jordanski pilot, imaju još manje od 24 časa života i traže oslobađanje iz jordanskog zatvora Sadžide al-Rišavi koja je osuđena na devet godina zatvora nakon što je priznala svoje učešće u napadima na hotel u Amanu pri čemu je poginulo najmanje 57 ljudi.

"Islamska država" do sada je, odsijecanjem glave, pogubila više stranih talaca i objavljivala video snimke tih pogubljenja.

XS
SM
MD
LG