Dostupni linkovi

Šizno Abe: Ultimatum Islamske države dostojan prezira


Premijer Japana Šinzo Abe rekao je jutros da je poslednja pretnja Islamske države da će likvidirati taoca, japanskog novinara Kendžija Gotoa "dostojna prezira".

U Jordanu se vode tajni pregovori, sa ciljem oslobađanja Gotoa i još jednog taoca, jordanskog pilota Muata al Kasesbeha.

Situaciju je pogoršao sinoćni ultimatum Islamske države da će njih dvojica biti ubijena u roku od 24 sata ako Jordan ne oslobodi jednu Iračanku, osuđenu na smrt zbog učešća u terorističkom napadu na jedan hotel u kojem je, 2005. godine, poginulo 60 ljudi.

"Ovaj akt (ultimatum) je dostojan prezira do krajnjih granica, i veoma smo gnevni zbog njega. Oštro ga osuđujemo", rekao je Šinzo Abe i dodao: "Mada je situacija teška, ne menjamo stav da nam je potrebna pomoć Jordana kako bi Goto bio pušten na slobodu".

Portparol japanske vlade je rekao da nema razloga da se sumnja u autentičnost video-poruke Islamske države sa ultimatumom.

"Mislim da će jordanska vlada samostalno odgovoriti (na poruku)", rekao je zamenik šefa kabineta japanske vlade Kacunobu Kato.

Posle objavljivanja ultimatuma, majka otetog japanskog novinara je javno zatražila od premijera da oslobodi njenog sina.

"Kendžiju je ostalo samo malo vremena", navela je ona u pismu Abeu.

XS
SM
MD
LG