Dostupni linkovi

Grčka nezadovoljna saopštenjem EU


Novoimenovani grčki premijer Aleksis Cipras preneo je svoje nezadovojstvo šefici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini. One je naveo da grčka vlada nije zadovoljna zbog toga što nije konsultovana povodom saopštenja članica EU o rastućoj krizi u Ukrajini.

Lideri EU su u zajedničkom saopštenju izrazili zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne i humanitarne situacije na istoku Ukrajine i osudili ubijanje civila u Marijupolju, preneo je Rojters.

Oni su takodje od svojih ministara spoljnih poslova zatražili da razmotre mogućnost uvodjenja novih sankcija Rusiji kao odgovor na to, mada konačna odluka neće biti doneta pre samita sledećeg meseca.

Kancelarija tek izabranog grčkog premijera koji je danas predstavio članove kabineta, saopštila je da je EU trebalo da osigura saglasnost Atine pre nego što je izdala saopštenje u ime svih članica Unije.

"U tom kontekstu mi naglašavamo da ne postoji saglasnost naše zemlje", kaže se u saopštenju Ciprasovog kabineta i dodaje da je on nezadovoljstvo tim potezom Unije preneo Mogerini u telefonskom razgovoru.

Grčka ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i nikad nije snažno podržavala sankcije EU protiv Moskve, ocenjuje Rojters.

XS
SM
MD
LG