Dostupni linkovi

OSCE upozorava Republiku Srpsku na prijetnje slobodi izražavanja


Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je danas pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, upozoravajući da Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je dostavljen na usvajanje za sljedeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske može da bude iskorišten za ograničavanje slobode izražavanja na društvenim medijima.

Predstavnica OSCE-a upozorava da izmjene i dopune zakona predstavljaju prijetnju slobodi izražavanja u Bosni i Hercegovini, i nudi pravnu pomoć.

Prijedlogom zakona o javnom redu i miru proširuje se definicija pojma javno mjesto na društvene medije. Ako ovaj zakon bude usvojen, u skladu sa njegovim članom 7. i članom 8. postat će kažnjivo putem društvenih medija narušavati javni red i mir, isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem.

"Konkretno uključujući društvene medije u odredbe ovog zakona, javlja se opasnost da neodređeni termini, kao što su narušavanje javnog reda i mira, i slično, mogu da budu iskorišteni za sankcionisanje i ograničavanje slobode izražavanja", rekla je Mijatović.

"To može ostaviti na volju zvaničnicima da tumače šta se smatra uznemiravajućim ili uvredljivim, što može da vodi proizvoljnim ili zloupotrijebljenim optužbama"., navela je.

Mijatović je rekla da slobodu izražavanja na internetu treba ostaviti tijelima samoregulacije da se njome bave, a da samo u slučajevima podsticanja na nasilje treba razmotriti pravne sankcije kao odgovarajuću mjeru.

Prijedlog zakona je na dnevnom redu sljedeće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja se održava 3. februara 2015. godine.

"Pozivam poslanike Narodne skupštine da uzmu u obzir efekat ovog zakona na slobodu izražavanja", rekla je Mijatović.

XS
SM
MD
LG