Dostupni linkovi

Srbija: Svetosavski marš prosvetara


Članovi četiri sindikata prosvete organizuju večeras u Beogradu protestnu šetnju i svojevrsnu Svetosavsku akademiju "pod vedrim nebom".

Oni su nezadovljni što duže od dva mJeseca nisu ispunjeni njihovi zahtjevi u vezi za matrijalnim statusom. Zbog protestne šetnje više hiljada prosvetara usporen je saobraćaj u centru Beograda.

Protestna kolona uputila se oko 17.15 sati sa platoa ispred Hrama svetoga Save do Trga Republike na akademiju na otvorenom, u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta gdje će od 20 sati početi svečanost u organizaciji Ministarstva prosvete, posvećana školskoj slavi, Svetom Savi.

Prosvetni radnici došli su iz Kovina, Sremske Mitrovice, Niša, Aleksinca, Ražnja, Zrenjanina, Ccačka, Kruševca, Kragujevca, Beograda, a u koloni nose parole "Ko je pojeo moj fakultet", "Zahtjevamo redovne i dobre penzije i plate".

Učesnici protesta se ka centru grada kreću Svetosavskom ulicom, Ulicom kralja Milana i planiraju da preko Terazija dodju do Kolarčeve ulice. Saobraćaj je u dijelovima grada kuda prolazi kolona usporen.

Sindikati traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, uvodjenje platnih razreda, donošenje posebnog kolektivnog ugovora.

Razgovori predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete treba da budu nastavljeni u četvrtak.

XS
SM
MD
LG