Dostupni linkovi

Hrvatska:Povučena tjeralica za Branimirom Glavašem


Branimir Glavaš mogao bi već u srijedu doći u Hrvatsku, nakon što je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu opozvalo tjeralicu koja je za njim raspisana.

Na sjednici održanoj u utorak Vijeće je zauzelo stav da ne postoji rješenje o istražnom zatvoru za Glavaša, pa prema tome ne postoji ni pravni osnov za raspisivanje tjeralice. Stoga je ona stavljena izvan snage i bit će opozvana, a kako na ovu odluku nema prava žalbe ona je ujedno i izvršna te će u srijedu stupiti na snagu. Stoga moj klijent može već u srijedu doći u Hrvatsku - rekao je Glavašev advokat Dražen Matijević, koji je prošle sedmice Vrhovnom sudu uputio prijedlog da se tjeralica za Glavašem ukine.

Podsjetimo, Ustavni sud je 12. januara ukinuo pravomoćnu presudu protiv Glavaša i ostalih osuđenih za ratne zločine u Osijeku 1991. godine, nakon čega je on prošle sedmice pušten iz mostarskog zatvora.

No, kako je Županijski sud u Zagrebu temeljem svoje nepravomoćne presude za isto kazneno djelo naložio raspisivanje tjeralice za Glavašem, on je morao ostati u BiH.

Sada je tjeralica ukinuta i više nema prepreka da se osnivač HDSSB-a vrati u Hrvatsku iz koje je pobjegao 2009. godine uoči izricanja nepravomoćne presude.

XS
SM
MD
LG