Dostupni linkovi

SAD: 90 posto Kobanija oslobođeno od IS


Oko 90 posto teritorije grada Kobanija na sjeveru Sirije oslobođeno je od terorističke organizacije Islamska država, javila je Centralna komanda (CENTCOM) Sjedinjenih Američkih Država.

"Iako je borba protiv IS daleko od okončanja, neuspjehom u Kobaniju izgubili su jedno od svojih strateških uporišta", navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Zapovjednik Revolucionarnih brigada Rake Abu Ibrahim izjavio je da je Kobani u potpunosti pod kontrolom kurdskih grupa koje podržavaju iračko-kurdske pešmerge i Slobodna sirijska vojska.

"Oslobodili smo Kobani od snaga Islamske države. Nastavljaju se sukobi sa IS u okolini grada", kazao je Ibrahim.

Kurdske snage, Slobodna sirijska vojska, iračke pešmerge i međunarodna koalicija za borbu protiv IS koju predvode Sjedinjene Američke Države zajedno se bore protiv ove terorističke organizacije.

Sa druge strane, američki State Department tvrdi da Kobani "ostaje sporan" bez obzira na izvještaje da je oslobođen i da je pod kontrolom opzicijskih kurdskih snaga.

"Nastavljamo podržavati lokalne snage koje se bore za teritoriju koja je pod kontrolom ISIL-a i stojimo uz hrabre borce na terenu koji zaustavljaju napredovanje ISIL-a", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Od avgusta prošle godine SAD i saveznici izveli su 1.600 zračnih napada na snage Islamske države.

XS
SM
MD
LG