Dostupni linkovi

Đukanović:Priča o Sutorini može štetiti samo BiH


Otvaranje pitanja Sutorine, najmanje može štetiti Crnoj Gori, rekao je crnogorski premijer Milo Đukanović, navodeći da Bosna i Hercegovina (BiH) pokazuje da ne poštuje pravila i ranije sporazume kojih bi se morala pridržavati.

Upitan da li pitanje Sutorine, koju Bosna i Hercegovina (BiH) želi da prisvoji svojoj teritoriji, može ugroziti članstvo Crne Gore u NATO-u, Đukanović je u intervjuu za Radio Crne Gore, rekao da je ta priča mnogo više u žiži javnosti nego što zaslužuje.

"To ne može usporiti naš evropski i evroatlantski put. Otvaranje tog pitanja je veoma destruktivno i nepametno i može da proizvede štete čija će krajnja adresa najmanje biti Crna Gora. To može da otvori prije svega politiku uspostavljanja veće funkcionalnosti BiH, što je uslov njihovog evroatlantskog i evropskog puta", rekao je premijer gostujući u emisiji Odgovoran odgovor na Radiju Crne Gore.

Đukanović je dodao da BiH pokazuje da ne poštuje neka pravila kojih bi se morali pridržavati.

"BiH pokazuje otvorene teritorijalne pretenzije prema susjednoj državi i to može imati posljedice na percepciju regiona. To nije dobra poruka investitorima, jer ako oni čitaju da se u 21. vijeku bavimo pitanjima razgraničenja, to nije za njih inspirativno", poručio je on.

Đukanović je kazao da je Badinterova komisije utvrdila granice bivših jugoslovenskih republika.

Kada je BiH dobila međunarodno prizanje, dodao je on, bilo je neophodno definisati granice.

"Tada je definisano sporno pitanje Prevlake, a između BiH i Savezne Republike Jugoslavije nije bilo spornih pitanja, jer je vlast u Sarajevu priznala granice SRJ uključujući i teritoriju Crne Gore. Ovo je sada nepoštovanje tog prizanja", naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je prethodnih godina između Crne Gore i BiH vođen postupak razgraničenja.

XS
SM
MD
LG