Dostupni linkovi

Janković ponovo traži podatke od Ministarstva odbrane Srbije


Ombudsman Saša Janković pozvao je danas ministra odbrane Srbije Bratislava Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Srbije.

Janković je u dopisu ministru odbrane podsjetio da je postupak kontrole Ministarstva počeo 10. novembra 2014. godine i da je Gašić 17. decembra odbio da dostavi podatke potrebne za donošenje ocjene o postojanju propusta, dodavši da je ministar unutrašnjih poslova dostavio više od 100 dokumenata, kao i audio i video snimke službenih komunikacija.

Janković je pozvao Gašića da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana, odgovori na postavljena pitanja.

On je zamolio ministra odbrane da ga ne upućuje na Tužilaštvo, već da odgovori na zahtjeve kako nalažu "pozitivni propisi, od kojih ne može niti smije da bude jači niko i ništa".

Saša Janković nedavno je podnio krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije, koji su pratili brata premijera Andreja Vučića i brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog, zbog napada na Žandarmeriju tokom Parade ponosa.

Zaštitnik je tada naveo da se pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tuzzilaštva, već podnijela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba, kao i da mu VBA nije dostavila tražena dokumenta.

Takođe, Janković je na sajtu www.ombudsman.rs objavio dokument službe unutrašnje kontrole MUP-a Srbija u kome se navodi da je na dan Parade ponosa, nakon incidenta, VBA ispitivala građane prije policije i oduzela snimke bezbjednosnih kamera iz banaka u okolini.

XS
SM
MD
LG