Dostupni linkovi

Mogerini: Nasilni antisemitizam je još živ


Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federica Mogherini izjavila je danas, povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, da je nasilni antisemitizam još živ u Evropi i da se mora zaustaviti.

"Nedavni teroristički napad na košer supermarket u Parizu, koji je odnio četiri života, predstavlja zlokobno podsjećanje da je nasilni antisemitizam živ”, poručila je Mogerini u saopštenju za medije.

Visoka predstavnica je istakla da je neprihvatljivo što se jevrejska zajednica u Evropi i 70 godina nakon Aušvica osjeća ugrožena.

"Zbog toga više nije dovoljno reći ‘Nikad više’, već riječi moramo pretvoriti u djela i vaspitavati mlade generacije tako da se suprotstave antisemitizmu i svim vidovima diskriminacije", rekla je Mogerini.

Njemački šef diplomatije Frank-Martin Štajnmajer napisao je na svom twitter nalogu povodom Dana Holokausta, koji se ove godine poklapa sa sedamdesetogodišnjicom oslobođenja Aušvica, da se "nakon ubistva miliona ispod istorije ne može podvući crta".

To je istovremeno bio njegov odgovor na teze nekih evropskih intelektualaca da je već bilo dosta price o masovnom istrebljenju Jevreja u doba nacizma i da se treba okrenuti budućnosti.

XS
SM
MD
LG