Dostupni linkovi

EU razmatra nove sankcije protiv Rusije, nove žrtve u Ukrajini


Evropski lideri tražili su od svojih ministara vanjskih poslova da razmotre odgovrajući odgovor na eskalaciju sukoba na istoku Ukrajine, uključujući mogućnost novih sankcija protiv Rusije, o čemu će odlučiti na sastanku u Briselu 29.januara.

A u Ukrajini je u posljednja 24 sata ubjeno 9 vojnika.

U rijetkoj zajedničkoj izjavi, evropski lideri su naveli da imaju "dokaze o nastavku i novoj podršci koju separtisti dobijaju iz Rusije "dodajući da podrška naglašava odgovornost Rusije za krizu.

U izjavi se traži da Rusija osudi akcije separtista i primijeni odredbe Sporazuma o prekidu vatre postignutog u Minsku 5.septembra 2014.

EU je takođe osudila ubistvo 30 civila 24. janura, tokom granatiranja Marijupolja koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

I Ujedinjene nacije su saopštile da granatiranje Marijupolja, sa teritorije pod kontrolom proruskih separatista, napad u kojem su meta bili civili, kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

U međuvremenu je ukrajinska vojska saopštila danas, 27.januara, da je devet vojnika ubijeno, a 29 ranjeno u sukobima na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata.

XS
SM
MD
LG