Dostupni linkovi

Arapske stranke u Izraelu prvi put formirale koaliciju


Arapske političke stranke u Izraelu prvi put su se okupile pod istom kapom uoči parlamentarnih izbora u martu, u nadi da će povećati izlaznost i skinuti sa vlasti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Rezultat je nezgrapni politički brak komunista, palestinskih nacionalista, religioznih muslimana, feministkinja, pa čak i jednog Jevrejina, ali arapski političari kažu da će okupljanje pozitivno uticati na hronično nizak odziv arapskih glasača na izborima, i da će pomoći da se Netanjahu spreči u formiranju nove vlade.

"Bićemo centralni igrač u politici kao nikada ranije", rekao je Ajman Odeh, parlamentarni kandidat-debitant i vodja kombinovane arapske liste.

Četiri stranke su se prošle sedmice dogovorile o zajedničkom nastupu s obzirom da je Izrael prošle godine doneo zakon kojim je podignut cenzus za ulazak u parlament sa dva na 3,25 odsto osvojenih glasova.

Taj zakon je gurao ultranacionalistički ministar spoljnih poslova, a arapski poslanici veruju da je cilj tog zakona da smanji zastupljenost arapskih stranaka u parlamentu.

Četiri arapske stranke veruju da će zajedničkim nastupom uspeti da osvoje petnaestak poslaničkih mesta u izraelskom parlamentu, Knesetu, što bi bilo dovoljno da se spreči ponovno formiranje koalicije oko Netanjahua sa tvrdim stavom prema Arapima.

XS
SM
MD
LG