Dostupni linkovi

IS u zatočeništvu drži i jordanskog pilota


Zamenik japanskog ministra spoljnih poslova Jašuhide Nakajama izrazio je nadu da će uskoro biti pušteni na slobodu japanski novinar Kendži Goto i jordanski pilot Muat al-Kaseasbeh, koje u zatočeništvu drži Islamska država.

To je prvi put da je osim Kendžija Gotoa pomenut i jordanski pilot koga je Islamska država kidnapovala u decembru prošle godine.

"Nadam se da možemo da posvećeno i zajedno radimo, kako bi jordanski pilot i japanski državljanin Goto mogli da se vrate kućama sa osmehom na licu", rekao je Nakajama, koga je japanski premijer Šinzo Abe zadužio da koordinaira saradnju Jordana i Japana, kako bi dvojica talaca bila spašena.

Islamska država je novinara Kendžija Gotoa zarobila u oktobru, kada je, kako se veruje, pokušavao da spasi 42-godišnjeg Harunu Jukavu koga je teroristička organizacija kidnapovala nekoliko meseci ranije.

Svetski mediji su pre nekoliko dana objavili da je Islamska država na internet postavila video snimak na kojem se vidi jedan od dvojice talaca, Kendži Goto kako drži fotografiju ubijenog Harune Jukave.

Uz to se čuje kako neko, najverovatnije Goto, na engleskom jeziku optužuje japanskog premijera zato što Islamskoj državi nije isplaćen novac koji je tražen.

XS
SM
MD
LG