Dostupni linkovi

Osporeni akrteditivi članova ruske delegacije u PS SE


Na početku redovnog zimskog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) u Strazburu danas su osporeni akreditivi članova ruske delegacije zbog Ukrajine.

Predstavnici Rusije u PS SE mogu provizorno učestvovati u radu tog tela s istim pravima kao i drugi članovi, dok PS SE u sredu ne donese konačnu odluku, ali ne mogu glasati za svoje akreditive. PS SE je u aprilu odlučila da do kraja 2014. uskrati pravo glasa delegaciji Rusije i smenila njene zvaničnike s vodećih pozicija zbog ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim.

Poslanik iz Velike Britanije Robert Volter rekao je danas da akreditive članova ruske delegacija osporava na osnovu Pravilu 8 koje se odnosi na "ozbiljno kršenje osnovnih načela Saveta Evrope" i "stalni neuspeh u poštovanju obaveza".

"To je zemlja koja je uz podršku članova parlamenta okupirala teritoriju druge države članice i sankcije koje smo uveli u aprilu bi trebalo da budu nadstavljene", rekao je Volter, čiji je predlog podržalo najmanje 30 prisutnih poslanika iz najmanje pet delegacija.

Član ruske delegacije Aleksej Puškov rekao je da će ta delegacija otići sa zasedanja PS SE ako sankcije budu obnovljene.

XS
SM
MD
LG