Dostupni linkovi

Mali dron udario u kompleks Bele kuće


Mala bespilotna letelica udarila je rano jutros u kompleks Bele kuće, saopštila je američka tajna služba i dodala da taj dron, koji je nisko leteo, ne predstavlja bezbednosnu pretnju.

Tajna služba koja vodi računa o bezbednosti predsednika SAD, saopštila je da je reč o "kvadkopteru", dugom oko pola metra s četiri propelera.

"U toku je istraga koja treba da utvrdi poreklo uređaja koji se može naći u slobodnoj prodaji", izjavio je portparol tajne službe Brajan Liri i dodao da je letelica pala na jugoistoku kompleksa Bele kuće, oko tri sata posle ponoći.

Ta vrsta drona je neka vrsta sofisticirane igračke, koja se koristi za fotografisanje iz vazduha. Košta nekoliko stotina dolara i čest je božićni poklon.

Američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel su u vreme incidenta bili u poseti Indiji.

List Vašington post naveo je danas da se taj incident dogodio posle niza bezbednosnih propusta obaveštajne službe i posebne policijske jedinice zadužene za Obaminu zaštitu.

List je naveo da su četiri zamenika direktora službe odgovorna za Obaminu bezbednost dobila otkaze.

Američka policija uhapsila je krajem oktobra jednog muškarca koji je preskočio ogradu Bele kuće, u delu zdanja gde živi predsednik SAD.

Jedan vojni veteran, naoružan džepnim nožem, polovinom septembra preskočio je ogradu Bele kuće i pretrčao 60 metara travnjaka kako
bi ušao na glavna vrata. Prošao je kroz nekoliko prostorija pre nego što je uhapšen.

Obama i njegova porodica nisu tada bili u zgradi, ali je incident pokrenuo raspravu o propustima u zaštiti američkog predsednika, što je dovelo da ostavke direktorke tajne službe zadužene za Obamino obezbeđenje.

XS
SM
MD
LG