Dostupni linkovi

Lavrov: Kijev rešava problem silom


Rusija je optužila danas Kijev za porast nasilja na jugoistoku Ukrajine i pozvala Zapad da ne podržava takve akcije potezima poput uvođenja novih sankcija protiv Moskve.

"Vidimo pokušaje da se poremeti mirovni proces i ponovne pokušaje kijevskog rukovodstva da reši problem upotrebom sile i savlada jugoistok. Ti pokušaji ne vode nikuda", rekao je na konferenciji za novinare ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je dodao da Rusija očekuje od svojih zapadnih partnera da "ne čine ništa što kod vlasti iz Kijeva stvara utisak da njihive akcije automatski imaju podršku Zapada".

Lavrov je pozvao Zapad da ne podstiče antirusku histeriju i rekao da bi bilo naivno vjerovati da će proruske snage prihvatiti da ih ukrajinske snage granatiraju, a da na to ne odgovore.

On je dodao da su lokalne snage pokrenule akcije za "eliminisanje pozicija sa kojih su ukrajinske oružane snage granatirale teškim naoružanjem naseljena područja".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je svaki pokušaj jačanja ekonomskog pritiska na Rusiju zbog nasilja u Ukrajini "apsolutno destruktivan, neopravdan i kratkovid".


XS
SM
MD
LG