Dostupni linkovi

Francuska: Esktremna levica i desnica pozdravile pobedu Sirize


Francuska radikalno levičarska stranka Front levice i jedna od najmoćnijih stranaka ekstremne desnice u Evropskoj uniji (EU), ekstremno desničarski Nacionalni front, pozdravili su danas pobedu stranke Sirize u Grčkoj, tumačeći
je kao "poraz politike štednje".

Lider Fronta levice Žan-Lik Melanšon izjavio je da je u Grčkoj "razbijena arogantna svemoć liberala i njihov takozvani čudotvorni lek za spasavanje ekonomije".

"Može se desiti domino efekat u Evropi, koja će onda morati da se reorganizuje na potpuno drugačiji način", rekao je Melanšon u intervjuu za francuski radio.

Predsednica Nacionalnog fronta Marin Le Pen je pozdravila "monstruozni demokratski šamar koji je grčki narod priredio Evropskoj uniji".

Prema njenim rečima, pobeda Sirize predstavlja početak "suđenja merama štednje".

"Oni koji su mislili da mogu da poboljšaju EU su pogrešili i sada će snositi odgovornost za izgubljeno vreme", rekla je Le Penova.

Siriza, koja je pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, dobila je danas podršku desničarske stranke Nezavisnih Grka, što će joj omogućiti da formira vladu.

Partija Nezavisnih Grka, kao i Siriza, protivi se strogim merama štednje, koje su bile uslov da dugovima opterećena Grčka dobije međunarodnu finansijsku pomoć i tako ne bankrotira.

XS
SM
MD
LG