Dostupni linkovi

Japan nastoji da izdejstvuje puštanje taoca


Japan danas, u saradnji sa Jordanom i drugim zemljama, nastoji da izdejstvuje oslobađanje taoca kojeg u zatočeništvu drži ekstremistička organizacija Islamska država.

"Svi mi imamo nepromenjen cilj i apsolutno nećemo odustati do kraja. I sa tom verom daćemo sve od sebe da taj cilj i postignemo. Tako stvari stoje", rekao je zamenik japanskog šefa diplomatije Jasušide Nakajama koji je poslat u Aman da radi na razrešenju krize.

A u Tokiju, vladin portparol Jošihide Suga rekao je novinarima da vlada još analizira video snimak postavljen na internet koji navodno pokazuje da je jedan od dvojice japanskih talaca, Haruna Jukava, ubijen.

Zvaničnici u Tokiju su u kriznom stanju otkako je Islamska država 20. januara preko video snimka saopštila da drži dva Japanca i da će ih pogubiti ako joj u roku od 72 sata ne bude isporučeno 200 miliona dolara na ime otkupa talaca. Taj rok je prošao u petak.

Pažnja je usredsređena na pokušaj da se spasi drugi oteti Japanac, 47-godišnji novinar Kendži Goto, koji je na video snimku prikazan kako drži fotografiju Haruna Jukave.

Na snimku se čuje glas, navodno Kendžija Gotoa, koji tvrdi da njegovi otmičari više ne traže pare već razmenu zatvorenika.

XS
SM
MD
LG