Dostupni linkovi

Predlog da se deo rezervata na Aljasci proglasi divljinom


Predsednik SAD Barak Obama predložio je da se veliki deo Nacionalnog arktičkog rezervata na Aljasci proglasi divljinom, uključujući i obalski deo potencijalno bogat naftom, što je razgnevilo najviše zvaničnike te američke
savezne države koji smatraju da na taj način federalna vlada pokušava da im otme zemlju.

Obama je rekao da želi da taj deo Aljaske bude proglašen divljinom "kako bi se
osiguralo da će taj predivan predeo biti sačuvan za buduće generacije".

"Odlučili su da je danas taj dan na koji će objaviti rat Aljasci. Dobro, spremni smo da se uključimo", rekla je američka senatorka Liza Murkovski, predsednica odbora Senata za energetiku, povodom Obaminog predloga.

Novi guverner Aljaske Bil Voker ocenio je da federalna vlada otima od Aljaske deo po deo njene ekonomije.

Ukoliko se usvoji Obamin predlog, dodatnih 4,94 miliona hektara rezervata na Aljasci bilo bi proglašeno divljinom, čime bi ta oblast došla pod najveći stupanj federalne zaštite koji je moguć kada se radi o javnoj zemlji.

Trenutno se više od 2,8 miliona hektara Nacionalnog arktičkog rezervata vodi kao divljina.

Obalski deo Aljaske, nedaleko od njenog severoistočnog špica, već dugo je u žiži borbe između ekologa i zagovornika većeg energetskog ispitivanja u SAD.

Politički lideri Aljaske pobornici su ideje eksploatacije i proizvodnje nafte u obalskom pojasu. Oni se protive pokušajima dodatnog ograničavanja razvoja na federalnoj zemlji, koja obuhvata oko dve trećine Aljaske, uključujući i oblast pod nazivom Nacionalni rezervat nafte.

XS
SM
MD
LG