Dostupni linkovi

Forum u Pragu o panevropskom zakonu protiv rasizma


Porast antisemitizma, rasizma i ksenofobije u Evropi 21. stoljeća te davanje smjernica za panevropski zakon protiv rasizma i govora mržnje teme su 4. Međunarodnog foruma "Neka živi moj narod" u spomen na žrtve holokausta što se danas održava u Pragu.

Predsjednici Češke Miloš Zeman i Evropskog parlamenta (EP) Martin Schulz, nekoliko evropskih povjerenika, pravni i medijski stručnjaci te više od 20 govornika iz evropskih parlamenata sudjelovat će na skupu.

Evropski židovski kongres (ECJ) glavni je organizator foruma uz EP i češku vladu. Češki predsjednik Zeman bit će domaćin posebnog zasjedanja političara koji će na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u utorak 27. januara raspravljati o smjernicama za borbu protiv rastućeg ekstremizma, rasizma i netolerancije u Evropi i u svijetu.

Nakon sjednice sudionici će otputovati u Terezin na komemoraciju za žrtve koncentracijskog logora koji se u doba nacizma nalazio u tome češkom gradu.

"Sama komemoracija nije dovoljna. Da bismo spriječili ponavljanje historije moramo učiniti više od govora o mračnim stranicama historije. Moramo djelovati kako bismo se suprotstavili sadašnjim prijetnjama i očuvali našu budućnost", rekao je Moshe Kantor, predsjednik ECJ-a.

XS
SM
MD
LG