Dostupni linkovi

NBS: U ponedeljak o švajcarskom franku


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković održaće u ponedeljak konferenciju za novinare povodom finansijskih teškoća koje imaju građani koji su podigli kredite u švajcarskim francima i koji se nalaze u teškoj situaciji zbog snažnog i iznenadnog jačanja te valute.

Iz NBS nedavno je najavljeno da će ta institucija nastojati da brzo pronađe način da pomogne tim građanima kroz dijalog s predstavnicima Vlade, banaka, Udruženjem banaka, kao i svim drugim nadležnim institucijama i organizacijama, sagledavajući sve eventualne mere i njihove efekte.

Predstavnici banaka u petak su razgovarali o nalaženju mogućeg rešenja za nastali problem, a predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić kazao je da su banke spremne da pomognu svojim klijentima u otplati kredita indeksiranih u francima, na način da to ne ugrozi stabilnost bankarskog sektora.

On je tad izjavio da nisu pozicije svih klijenata iste, niti su pozicije svih banaka iste i da svaki klijent mora individualno da nađe svoje rešenje u razgovoru sa bankama.

U Srbiji kredite indeksirane u švajcarskim francima ima oko 22.000 građana.

XS
SM
MD
LG