Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Grčkoj


U Grčkoj se u nedelju održavaju prevremeni parlamentarni izbori, na kojima je glavni favorit ekstremno levičarska partija Siriza.

Pobeda Sirize bi mogla da označi politički preokret u Evropi gde i neke druge populističke partije žele da započnu vlastitu kampanju protiv mera štednje.

Takođe se veruje da bi ovi izbori mogli bi da budu odlučujući za ostanak zemlje u evrozoni.

S tim u vezi oglasila se u petak i nemačka kancelarka Angela Merkel: "U samoj srži naših vrednosti leži solidarnost. Želim da Grčka, uprkos svim poteškoćama, ostane deo naše priče", poručila je Merkel.

Grci izlaze na prevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspeo da izabere novog šefa države, koji bi na toj funkciji zamenio Karolosa Papuljasa, a prema Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori.

Na izborima učestvuju 18 partija i četiri kolacije. Glavne partije su, pored Sirize, vladajuća konzervativna partija Nova demokratija, PASOK, Zlatna zora, Komunistička partija, Potami (Reka), Demokratska levica.

Prema istraživanju javnog mnjenja, Siriza ne prestaje da uvećava svoju prednost u odnosu na druge partije i vladajuću konzervativnu ND premijera Antonisa Samarasa i ona sada iznosi 5,3 odsto razlike.

To istraživanje pokazuje da bi Siriza Aleksisa Ciprasa trebalo da osvoji 36 odsto glasova.

Siriza je osnovana 2000. godine, a partija je okupila bivše marksiste, socijaldemokrate, trockiste i druge grupe koje se bore protiv grčkog establišmenta.

XS
SM
MD
LG