Dostupni linkovi

Komorovski: Poljaci da su zahvalni Crvenoj armiji


Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski izjavio je pred 70. godišnjicu oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic da nije na Poljacima da procijenjuju koja nacija je za to imala veće zasluge, već da sa zahvalnošću pamte da ih je njemačke okupacije oslobađala cijela Crvena armija i vojnici svih narodnosti u njoj.

"Nema sumnji da je logor oslobodila sovjetska armija u cijelom svom nacionalnom šarenilu (...) Oslobođenje Aušvica bilo je dio velike operacije Prvog ukrajinskog fronta pod komandom maršala Konjeva. Crvena armija se borila u Malopoljskom vojvodstvu i Šleziji. Nije naša uloga da ocijenjujemo ko je imao veće zasluge. Naša uloga je da sa zahvalnošću pamtimo sve, takođe i Ruse i Ukrajince, koji su okončali njemačku okupaciju i sve njene gadosti", kazao je poljski predsjednik u intervjuu dnevniku Gazeta viborča.

Komorovski je ponovo osudio svaku politizaciju 70. godišnjice oslobođenja najvećeg koncentracionog logora koji su Hitlerovi nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, pošto ne jenjava spor oko toga da je zbog sukoba u Ukrajini Poljska izbjegla da direktno pozove predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova, takođe, traži od šefa poljske diplomatije Gžegoža Shetine zvanično izvinjenje za to što je kazao da su Aušvic oslobodili Ukrajinci a Ruse nije pomenuo.

XS
SM
MD
LG