Dostupni linkovi

BiH: Normalizacija poplavljenih područja


Stanje na poplavljenim područjima općine Ilidža se normalizuje, svi vodotoci su u svojim koritima i njihov nivo je i dalje u opadanju - navodi se u redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite za 23/24. januara.

Kada je riječ o Posavskom kantonu, vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz ovaj kanton.

Vodostaj Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most u Mostaru jutros je u 06.30 sati iznosio 457cm. Stanje sa protokom vode i kotama na svim akumulacijama HE na Neretvi je stabilno. I dalje će se raditi na kontroliranom ispuštanju vode iz akumulacija hidroelektrana na Neretvi, a koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra. Situacija je u potpunosti stabilna i pod kontrolom. U prilog tome je i prestanak oborina.

U Općini Stolac voda za piće se i dalje mora prokuhavati. U Crnićkom polju poplavljena površina obradivog zemljišta jutros iznosi 6 ha.

U općini Čapljina od 08.20 do 09.30 sati provedeno je ispumpavanje vode ispod nadvožnjaka kod Autobusnog kolodvora, a probleme stvaraju oborinske vode.

U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 199,26 m.n.m., dok je tačka preljeva 200 m.n.m. U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59,3 cm.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojski kantona je normalan, dok je vodostaj rijeka na području Srednjobosanskog kantona povišen.

U općini Ljubuški na snazi su redovne mjere obrane od poplava, na rijeci Trebižat. Vrijeme jutros je stabilno i bez padavina. Vodostaji rijeka i pritoka su u opadanju ili stagnaciji.

Vodostaj rijeke Une u općini Bihać prema mjerenju jutros u 07.00 sati iznosi 62 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine su u proteka 24 sata iznosile 28 l/m2.

U općini Kalesija, Tuzlanski kanton, u naselju Horozovina, klizište je ugrozilo jedan stambeni objekat iz kojeg je evakuisana jedna starija osoba.

XS
SM
MD
LG