Dostupni linkovi

Stoltenberg na Kosovu: Terorizam je prijetnja za sve


Glavni tajnikNATO-a, Jens Stoltenberg, izjavio je u petak u Prištini da terorizam predstavlja prijetnju za sve, da ne poznaje granice i da se ne veže samo za određenu religiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom, Isom Mustafa, Stoltenberg je izdvojio pitanje povratka onih koji se bore na strani raznih terorističkih organizacijau Iraku i Siriji.

„Povratak tih stranih ratnika posebno predstavlja prijetnju za sve nas - za države regiona i Evrope“, kazao je on, i pozvao na zajedničke napore u borbi protiv terorizma.

Šef NATO-a je govorio i o Bezbjednosnim snagama Kosova i naporima ovih snaga da se transformiraju su vojsku.

„Ne pripada NATO-u da odluči o razvoju BSK, ono što mi radimo jeste izgradnja kapaciteta ovih snaga, u skladu trenutnog mandata“, kazao je Stoltenberg.

Što se transformacije BSK tiče, premijer Mustafa je obećao da će izvršiti napore da se „svaka institucija prostire u svakom dijelu teritorije Republike Kosova“, a nakon suglasnosti svih uključujući i onu sa srpskom zajednicom na Kosovu.

Tokom posjetaKosovu, šef NATO-a se sastao i sa predsjednicom države, Atifetom Jahjagom, i ministrom vanjskih poslova, Hashimom Thacijem.

Inače, u okviru mirovnih snaga KFOR-a, na Kosovu je prisutno više od 5 hiljadavojnika.

XS
SM
MD
LG