Dostupni linkovi

Dragi o programu kupovine obveznica evrozone


Svih 25 članova Upravnog odbora ECB saglasno je da je program kupovine obveznica evrozone, u cilju sprečavanja deflacije, validno oružje monetarne politike. Većina njih smatrala je da te mere treba preduzeti odmah, izjavio je predsednik ECB, Mario Dragi.

ECB je pokrenula juče program kvantitativnog labavljenja (QE), koji će rezultirati štampanjem novčanica radi kupovine državnih obveznica zemalja evrozone od marta ove do septembra naredne godine, čija će vrednost, zajedno sa aktuelnim programom, iznositi 60 milijardi evra mesečno.

"Prema proširenom programu, vrednost mesečne kupovine obveznica iz javnog i privatnog sektora iznosiće 60 milijardi evra", izjavio je Dragi, na konferenciji za štampu održanoj nakon što je ECB objavila da je pokrenula program kvantitativnog labavljenja.

On je dodao da bi program trebalo da traje do kraja septembra 2016, ali da bi mogao potrajati i duže, odnosno sve dok se ne uoči da se inflacija kreće ka ciljnom nivou, prenosi agencija Frans pres.

Predsednik ECB dodaje da je "lopta sada u dvorištu vlada članica evrozone" i da je na njima da spreče potonuće monetarnog bloka u deflaciju. "Monetarna politika može stvoriti osnovu za rast, ali da bi rast napredovao, potrebne su investicije", dodao je on.

XS
SM
MD
LG