Dostupni linkovi

Tajland: Poslanici izbacuju Jinglukovu iz politike


Poslanici tajlandskog paralmenta izglasali su danas odluku o pokretanju pravnog procesa protiv bivšeg premijera Jingluk Šinavatre i najavili da će joj zabraniti bavljenje politikom na pet godina.

Ovaj potez uslijedio je zbog njene umiješanosti u kontroverzni program subvencionisanja proizvodnje riže.

Prethodno je državni tužilac saopštio da će podići krivičnu tužbu protiv Jinglukove zbog njene uloge u toj šemi, prenio je Bi-Bi-Si.

Odlukom suda, ona je smijenjena sa položaja predsjednika vlade u maju 2014. godine, nekoliko dana nakon što je vojska zbacila njenu administraciju.

Danas je 190 od 219 poslanika u skupštini koju je imenovala vojska glasalo za pokretanje procesa impičmenta. Osamnaest poslanika bilo je protiv ove mjere, a ostali uzdržani. Jedan poslanik bio je odsutan.

Dopisnici javljaju da ova odluka šalje snažan signal da neće biti kompromisa i da će njena porodica biti izbačena iz politike.

Jinglukova i njen brat, tajkun i bivši premijer Taksin Šinavatra, i dalje su veoma popularni među stanovništvom ruralnih krajeva Tajlanda. Prema njima postoji veliki otpor u urbanim sredinama i eliti srednje društvene klase, koja ih optužuje za korupciju i zloupotrebu položaja.

NJihova stranka je najpopularnija na Tajlandu i pod različitim imenima pobjeđivala je na svim izborima od 2001. godine.

XS
SM
MD
LG