Dostupni linkovi

Ministri pozivaju na prekid neprijateljstava u Ukrajini


Ministri inostranih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su na "prekid neprijateljstava" na istoku Ukrajine u zajedničkom saopštenju usvojenom poslije njihovog sinoćnjeg sastanka u Berlinu.

"Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva" i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine, navodi se u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je sinoć da su se Rusija i Ukrajina saglasile o proceduri povlačenja teškog naoružanja u istočnoj Ukrajini.

Njemački ministar je rekao da dogovor, postignut sinoć poslije više od tri sata razgovora u Berlinu, predstavlja napredak ali ne i "proboj" u naporima da se postigne mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu, gdje mjesecima traju borbe između proruskih separatista i ukrajinske vojske.

Vojna i diplomatska napetost između Kijeva i Moskve porasla je ponovo posljednjih dana zbog jačanja borbi na istoku Ukrajine. Nekoliko sati prije sinoćnjeg sastanka u Berlinu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u Davosu da se više od 9.000 ruskih vojnika nalazi u njegovoj zemlji sa preko 500 tenkova, komada teške artiljerije i oklopnih transportera.

XS
SM
MD
LG