Dostupni linkovi

Rusija najavila 18 milijardi evra podrške privredi


Ruska vlada je danas je najavila plan mera od 18 milijardi evra za podršku firmama za prevazilaženje recesije koja se očekuje ove godine.

"Za ovaj plan biće potrebni veliki resursi" istakao je potpredsednik vlade Igor Šuvalov na sastanku koji je sazvao i predsedavao mu predsednik Vladimir Putin zbog znatne očekivane recesije ove godine, kao posledice sankcija zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi i drastičnog pada cene nafte, koja je, uz prirodni gas, glavni izvor ruskih budžetskih prihoda.

Ruske vlasti već su upozorile da bi pad BDP-a ove godine mogao da bude pet odsto ako cena nafte ostane na sadašnjem nivou i da će inflacija naproleće dostići 17 odsto.

Šuvalov je rekao da će deo deblokiranih sredstava doći direktno iz saveznog budžeta, a deo će biti obezbeđen u obliku javnih garancija za kredite, i iz rezervi akumuliranih poslednjih godina od prihoda od energenata.

Poslednjih nedelja država je već uzimala iz tog fonda u kojem je više od 50 milijardi evra, za projekte infrastrukture i za dokapitalizaciju banaka oslabljenih padom gubitka vrednosti ruble.

Kupovna moć stanovništva je opala zbog porasta cena, posebno hrane koja je obuhvaćena uvoznim embargom Moskve koja je time odgovorila na ekonomske sankcije Zapada.

XS
SM
MD
LG