Dostupni linkovi

Tužilaštvo ponovo traži povratak Šešelja u pritvor


Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas, drugi put, da raspravno veće optuženog Vojislava Šešelja vrati sa privremene slobode u Srbiji u sudski
pritvor u Sheveningenu.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na odluku kojom je, minule sedmice, veće sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) odbilo njegov prvi zahtev da Šešelju naredi da se vrati u pritvor.

U žalbi, glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) ponavlja tvrdnju iz prvog zahteva da je Šešelj, svojim ponašanjem i izjavama u Srbiji, "potkopao" duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donelo veće.

Šešelj je, kako je naglasio Bramerc, "izričito izjavio da se neće vratiti u Tribunal" i "zapretio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom".

Za razliku od argumenta na osnovu kojeg je veće sudije Antonetija odbacilo prvi zahtev, Tužilaštvo tvrdi da su Šešeljeve izjave "nova činjenica" dovoljna za opoziv odluke o privremenom oslobađanju, koja u trenutku donošenja odluke nije još bila poznata.

Odbacujući prvi zahtev, veće je, po Tužilaštvu, pogrešilo kada nije posle Šešeljevih izjava, a naročito one da se neće dobrovoljno vraćati pred sud, nije razmotrilo da li su svi uslovi za privremeno oslobađanje i dalje zadovoljeni.

Odluku o tim zahtevima tužioca Bramerca doneće žalbeno veće Tribunala, a ne prvostepeno veće sudije Antonetija.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zlocine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. U pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao, a u novembru prošle godine je privremeno oslobođen do izricanja presude.

XS
SM
MD
LG