Dostupni linkovi

Kebo dao iskaz u Tužilaštvu BiH


Potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo, nakon dva sata davanja iskaza u Tužilaštvu BiH, rekao je da je postupajućeg tužioca upoznao s tim ko mu je dostavio svu dokumentaciju.

"Tužilac me je upoznao da se već vodi postupak protiv Sakiba Mahmuljina za ratne zločine. Taj postupak je počeo i prije nego što sam dostavio ovu dokumentaciju, a nakon ovoga tužilac je dobio i dodatne dokaze", rekao je Kebo novinarima.

Kebo, koji se u svojstvu sedoka odazvao na zvaničan poziv Tužilaštva BiH radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Mahmuljina, Šefika Džaferovića i ostalih lica u vezi sa ratnim zločinima nad srpskim civilima u mestu Vozuća, rekao je da je danas u Tužilaštvo BiH doneo dodatnu dokumentaciju o ratnim zločinima, koja nije obimna, ali je "veoma bitna".

"Moj nastup nije izdajnički, već je moja ustavna obaveza da sve što je suprotno Ustavu i zakonu prijavim tužiocima", ponovio je Kebo.

Kebo je najavio da će tražiti od tužioca da OEBS i međunarodna zajednica vrši monitoring ovog procesa, jer je ovo nakon Dejtona najveći postupak suočavanja svih sa istinom koja je, kako kaže, često i bolna.

Kebo je u nekoliko navrata Tužilaštvu BiH prosledio dokumentaciju koja se odnosi na delovanje paradržavnih obaveštajnih formacija i finansijske malverzacije, te na odgovornost Bakira Izetbegovića koji je za vreme rata bio šef kabineta predsednika Predsedništva BiH.

XS
SM
MD
LG