Dostupni linkovi

Abe: Nećemo popustiti pred terorizmom


Japan čini sve što može da oslobodi svoja dva državljanina, taoce koje Islamska država preti da će ubiti ako ne dobije 200 miliona dolara, izjavio je danas premijer Šinzo Abe, istakavši da nikada neće popustiti pod terorizmom.

"Borimo se protiv vremena i uložićemo sve napore i iskoristiti sve diplomatske veze kako bi oslobodili dvojicu taoca", rekao je premijer.

Abe se vratio u Tokio sa šestodnevne bliskoistočne turneje pre nego što je planirano i održao sastanak vlade.

Islamska država je u video-snimku postavljenom u utorak na vebsajt zahtevala otkup od 200 miliona dolara u roku od 72 sata.

Abe ni drugi japanski zvaničnici nisu rekli da li će Japan platiti otkup za novinara Kenđi Gotoa i Harunu Jukavu, osnivača privatne kompanije za obezbeđenje.

Japan može da situaciju reši tako što će platiti otkup ili tražiti od saveznika kao što su SAD da pokušaju da spasu taoce, navodi AP, pošto japanska vojska po Ustavu može da deluje samo u samoodbrani na svojoj teritoriji.

Iako je terorista na video-snimku rekao da je otmica odgovor Islamske države na "dobrovoljno učešće Japana u krstaškom ratu", japanski zvaničnici tvrde da Japan neće odustati da regionu pruža pomoć koja se ne može koristiti za vojne potrebe.

XS
SM
MD
LG