Dostupni linkovi

Irački premijer: Prepušteni smo sami sebi


Irački premijer Hajder al Abadi zatražio je veću pomoć od međunarodne koalicije na čelu sa SAD u borbi protiv "Islamske države", s napomenom da je njegova zemlja prepuštena sama sebi u pogledu obučavanja i naoružavanja vojske.

Abadi je rekao agenciji AP da mnoga data obećanja nisu ispunjena i da je njegovoj zemlji hitno potrebna pomoć, naročito u vezi sa obučavanjem iračkih snaga i isporukom oružja.

"U tom pogledu skoro da smo prepušteni sami sebi. Mnogo toga je rečeno, ali veoma malo je urađeno na terenu", rekao je irački premijer.

Abadi će sutra u Londonu prisustvovati sastanku na kojem će ministri spoljnih poslova oko 20 zemalja razgovarati o ratnim naporima protiv "Islamske države".

Predsednik SAD Barak Obama u novembru je odobrio slanje do 1.500 američkih vojnika kao pomoć iračkim snagama, a taj broj mogao bi biti povećan na 3.100.

Pentagon je zatražio od Kongresa 1,6 milijardi dolara za programe obučavanja i naoružavanja iračkih i kurdskih snaga, koje se bore protiv islamista.

Prema Pentagonovom dokumentu iz novembra, SAD planiraju da upute pomoć od oko 90 miliona dolara svakoj od devet brigada iračke armije.

XS
SM
MD
LG