Dostupni linkovi

Pad optimizma u Davosu


Više od 40 svetskih državnika i 2.500 poslovnih i društvenih lidera učestvovaće u radu Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu u naredna četiri dana, a ankete pokazuju da je poslovna elita manje optimistična u vezi sa rastom svetske ekonomije.

Na ovu ocenu najviše je uticao pad cene nafte, kao i snažan rast švajcarskog franka posle odluke švajcarske centralne banke da više ne ograničava vrednost domaće valute prema evru.

Anketa agencije "Prajsvoterhaus korpses" među 1.300 poslovnih lidera pokazala je da globalni ekonomski rast u 2015. godini očekuje 37 odsto izvršnih zvaničnika. Prošle godine taj procenat bio je na nivou od 44 odsto.

Među učesnicima debata su direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, predsednik Svjetske banke DŽim Jong Kim, japanski premijer Šinzo Abe i direktor "Gugla" Erik Šmit.

Predstavnici nekoliko hiljada manjih preduzeća, aktivisti za socijalnu pravdu i grupe koje se bore protiv klimatskih promena iskoristiće skup u Davosu za razgovore sa svetskom poslovnom i političkom elitom.

Učesnici skupa sutra će pažljivo pratiti sastanak uprave Evropske centralne banke, od koje se očekuje da će objaviti mere protiv deflacije u evrozoni.

Diskusije o ekonomiji vodiće se i u iščekivanju izbora u Grčkoj u nedelju, 25. januara, na kojima se očekuje odličan rezultat radikalne levičarske stranke Sirize.

Svetski ekonomski forum u Davosu odvija se uz jake mere obezbeđenja, a švajcarskim službama pomaže i vojska susedne Austrije sa oko 20 aviona i helikoptera te 1.000 vojnika.

XS
SM
MD
LG