Dostupni linkovi

Kozarić: Rešenje za franak na bankama i klijentima


Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je da se konkretno rešenje posle promene kursa švajcarskog franka jedino može pronaći uz dogovor komercijalne banke i njenih klijenata, te agencija za bankarstvo, jedinih instanci koje mogu davati instrukcije i koje kontrolišu rad banaka.

Kozarić je rekao da Centralna banka BiH, prema zakonu, nema direktnu odgovornost za bankarsku superviziju, što znači da ne može izdavati mere ili naloge, niti uticati na generalnu kreditnu politiku komercijalnih banaka.

On je kazao da je svestan posledica najnovije promene kursa švajcarskog franka na građane BiH, koji imaju i servisiraju kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima i u ovom trenutku nalaze se u teškoj poziciji.

Kozarić ističe da, bez obzira na limitirane mogućnosti, Centralna banka želi da bude deo dijaloga koji će rezultirati trajnim rešenjem ovog problema, saopšteno je iz Centralne banke.

Kozarić kaže da je prvenstveni interes banke da se obaveze servisiraju, a da je njihova društvena odgovornost da ostvare partnerski odnos sa klijentima i da, zajedno sa agencijama za bankarstvo, ponude prihvatljiva rešenja.

XS
SM
MD
LG