Dostupni linkovi

Linta: Puštanje Glavaša iz zatvora uvreda za žrtve


Puštanje osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša na slobodu predstavlja ponovno vređanje i ponižavanje srpskih žrtava, ne samo u Osijeku, nego širom Hrvatske, saopštio je danas predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag
Linta.

On očekuje da će Vrhovni sud Hrvatske u razumnom roku ponovo razmotriti argumente protiv Glavaša vezane za ubistvo srpskih civila u Osijeku i izreći mu maksimalnu zakonom predviđenu kaznu od 20 godina ocenivši da bi "sve drugo bilo ruganje pravdi i još jedan dokaz da Hrvatska štiti ratne zločince".

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica je takođe apelovao na Evropsku uniju da traži od Hrvatske da ispuni posebne obaveze koje je preuzela tokom pristupnih pregovora a tiču se procesuiranja ratnih zločina.

Hrvatska, međutim, tokom 2013. i 2014. nije pokrenula nijednu istaragu niti je podigla ijednu optužnicu za zločine nad Srbima što "jasno pokazuje da u Hrvatskoj i dalje nema političke volje da se sudi počiniocima ratnih zločina kako bi se obezbedila pravda za žrtve", ističe Linta.

XS
SM
MD
LG