Dostupni linkovi

Lavrov: SAD žele da dominiraju svetom


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da nema dokaza da je ruska vojska prisutna na jugoistoku Ukrajine.

"Kažem to svaki put: Ako ste sigurni u to što kažete, potvrdite činjenicama. Ali niko ne može ili ne želi da ih predoči", rekao je Lavrov.

On je na konferenciji za novinare o rezultatima u 2014. godini naglasio da pokušaji izolovanja Rusije neće uspeti.

"Čujemo od svojih zapadnih partnera da Rusija treba da bude izolovana. Predsednik SAD Barak Obama upravo je to ponovio. Ti pokušaji neće biti uspešni. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija nikada neće pribeći samoizolaciji", rekao je Lavrov.

On je dodao da Moskva poziva Vašington da saradnja, koja je prekinuta prošle godine, bude nastavljena.

"Pozivamo na nastavak efikasne saradnje na bilateralnom i međunarodnom nivou. Ali dijalog je moguć samo ako je zasnovan na ravnopravnosti i poštovanju uzajamnih interesa", rekao je ruski zvaničnik.

Lavrov je dodao da prekid veza sa NATO savezom nije bio izbor Rusije.

Komentarišući Obamin govor o stanju unije, Lavrov je rekao da on pokazuje da Vašington želi da dominira svetom i da svi prihvate superiornost SAD.

"Amerikanci su apsolunto nekritički nastrojeni prema sopstvenim potezima, a Obamin govor pokazuje da je suština njihove filozofije: Mi smo broj jedan. Svi drugi to treba da prihvate", zaključio je ruski ministar spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG