Dostupni linkovi

Rusija: Moguće smanjenje proizvodnje nafte


U Rusiji bi moglo da se dogodi prirodno smanjenje proizvodnje nafte za najviše milion barela dnevno, ali Moskva ne planira da smanjuje proizvodnju u saradnji sa OPEK-om, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič.

Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte, a prošle godine izvozila je rekordnih 10,58 miliona barela dnevno. Sankcije Zapada zbog krize u Ukrajni i niska cena nafte ugrožavaju razvoj Rusije, pošto je nafta glavni izvor njenih prihoda.

"Ako cena nafte ostane dugoročno na nivou od 50 dolara, naravno da će neki projekti biti manje privlačni i može se dogoditi manji pad proizvodnje. Ali nećemo to činiti namerno", rekao je Dvorkovič na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je dodao da bi maksimalno smanjenje moglo biti na nivou od deset odsto proizvodnje, a da će verovatno iznositi 300.000 do 400.000 barela dnevno.

Dvorkovič je dodao da Rusija može da uravnoteži budžet bez obzira na cenu nafte, za koju očekuje da će dugo ostati niska.

On je izjavio da bi Rusija mogla da smanji javne troškove u svim oblastima osim u socijalnom sektoru, ali je dodao da nema potrebe da se smanjuju ni ulaganja u vojsku, jer je važno da ruska armija bude "efikasna, dobro opremljena i moderna".

XS
SM
MD
LG