Dostupni linkovi

Šangaj: Zvaničnici krivi za stampedo


Šangajske vlasti su saopštile da su otpustile četiri najviša gradska zvaničnika i disciplinski kaznile još sedmoricu zbog novogodišnjeg stampeda u tom gradu.

Podsetimo, u stampedu za Novu godinu u ovom gradu je poginulo 36 ljudi.

Vlasti Šangaja su dodale da su u noći kad se dogodila tragedija neki zvaničnici prisustvovali luksuznom banketu, finansiranom iz gradskog budžeta, čime je sprečena adekvatna reakcija na nesreću, prekršena su pravila vladajuće Komunističke stranke i pojačan bes javnosti zbog neodgovarajuće reakcije na stampedo u Bundu, delu grada na obali reke Huangpu, prenela je agencija AP.

Istraga je ukazala na krivicu najviših zvaničnika vlasti, policije i Komunističke stranke u šangajskom okrugu Huangpu zbog nedovoljnih mera predostrožnosti na mestu gde se održavala proslava Nove godine, kao i neodgovarajuće reakcije na nesreću, najsmrtonosniju u Šangaju poslednjih godina.

Otkaz su dobili sekretar Komunističke partije okruga Huangpu DŽou Vej, predsednik gradske vlade Peng Song, šef policije DŽou DŽeng i njegov zamenik Čen Ći, dok su sedmorica drugih rukovodilaca prebačena na nižu poziciju ili na drugi način kažnjena, saopštile su gradske vlasti.

Zamenik gradonačelnika Šangaja DŽou Bo, koji je bio na čelu tima za sprovođenje istrage, izjavio je da grad šalje "najdublje saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava.

XS
SM
MD
LG