Dostupni linkovi

Sud BiH donio rješenje o puštanju Glavaša iz zatvora


Sud BiH donio je danas rješenje prema kojem Branimir Glavaš treba odmah biti pušten na slobodu, a nakon što mu je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravmoćnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i zatražio da se postupak ponovi.

Podsjetimo, Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara potjernicu za Glavašem, što znači da će, ukoliko pređe na hrvatski teritorijnakon puštanja iz mostarskog zatvora, biti uhapšen, jer je protiv njega sada na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor.

Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske raspiše međunarodnu potjernicu, Glavaš bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopćio je nedavno portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Glavaš je bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG