Dostupni linkovi

Mogherini: Moramo poštovati islam dok se suprotstavljamo terorizmu


Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastali su se danas sa generalnim sekretarom Arapske lige kako bi razgovarali o saradnji u borbi protiv terorizma.

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je uoči sastanka istakla da stalno ukazuje na činjenicu da terorizam nije problem između Evrope i Zapada s jedne i islama s druge strane.

"Muslimani u svijetu su najčešće žrtve terorizma i terorističkih napada. Neophodno je uspostaviti savez i dijalog kako bismo se suočili s tim problemom“, kazala je Mogherini.

Naglasila je da je obaveza svih da paze šta govore i rade, kazavši da je poštovanje drugog jedno od temeljnih načela EU-a.

"Povlačenje linije između slobode izražavanja i poštivanja drugog je uvijek bilo jedno od stalnih filozofskih pitanja. Smatram da moramo biti pažljivi prema današnjim dešavanjima u svijetu. Moramo poštovati islam dok se suprotstavljamo terorizmu“, kazala je Mogherini.

Šef britanske diplomatije Philip Hammond poručio je kako je neophodno intenzivirati saradnju i razmjenu podataka između svih protivnika terorizma, te dodao da će muslimanske zemlje i dalje biti na prvim frontovima te borbe.

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier naglasio je da su teroristički napadi u Parizu promijenili svijet i dodao da će na današnjem sastanku biti razmatrane mogućnosti intenziviranja saradnje sa muslimanskim zemljama u borbi protiv terorizma.

Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo poručio je kako muslimanske zemlje trebaju nositi najveći teret borbe protiv terorizma, a da im Evropa mora pružiti svu potrebnu finansijsku, logističku i druge vrste podrške.

XS
SM
MD
LG