Dostupni linkovi

DIK: Grabar Kitarović 50,74, Josipović 49,26


Hrvatska Državna izborna komisija danas je donijela Odluku o potpunim i službenim rezultatima izbora za predsjednika države od 11. januara, na osnovu koje je kandidat HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 50,74 odsto, a SDP-ov Ivo Josipović 49,26 odsto glasova.

Za Kitarovićevu je glasalo 1.114.945, a za Josipovića 1.082.436 birača, prenose hrvatski mediji.

Ako u roku od 48 sati Državna izborna komisija ne dobije prigovore na rezultate, oni će postati službeni i konačni, a ako prigovori budu uloženi, počeće da teku ostali rokovi za rješavanje prigovora, odnosno za podnošenje žalbi Ustavnom sudu.

Pravni savjetnik kampanje Ive Josipovića, Sandra Petrović Jakovina rekla je da je pripremila tužbu Ustavnom sudu Hrvatske, od kojeg je zatražila izjašnjenje o rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora.

Prema njenim riječima, Zakon o izboru predsjednika Republike nije usklađen s Ustavom, koji ne pominje drugi krug i propisuje da je za pobjedu potrebna natpolovična većina glasova svih birača koji su izašli na izbore.

Josipović se od njenog tumačenja ogradio i rekao da je još u izbornoj noći priznao poraz, ali i naglasio da ne želi davati nikakve izjave kojima bi mogao uticati na rad institucija nadležnih za kontrolu izbornog procesa.

XS
SM
MD
LG