Dostupni linkovi

Premijer Milanović: Hitno rješenje za zadužene u švajcarcima


Premijer Hrvatske Zoran Milanovićnajavio je danas da će Vlada tokom ove sedmice poslati u Sabor prijedlog zakona kojim će se olakšati položaj za oko 60.000 građana koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima.

"Više nema prostora za dugotrajne pregovore jer prijeti opasnost da jedan veliki broj ljudi naprosto u potpunosti izgubi kreditnu sposobnost, a onda će od toga štete imati i oni i banke", rekao je Milanović u Vladi povodom naglog rasta vrijednosti švajcarske valute.

On je ocijenio da je to situacija u kojoj država mora da djeluje, jer se radi o višoj sili ili vanrednoj situaciji i poručio da odgovornost moraju da preuzmu i banke.

Ministar finansija Boris Lalovac izjavio je za Hrvatski radio da će Vlada donijeti niz mjera da bi olakšala život za građane zadužene u švajcarskom franku. On je rekao da je najrealnija opcija intervencija na kamatnu stopu, a da je druga mogućnost fiksiranje kursa. O tome se, kako je dodao, najprije moraju konsultovati pravnici i bankari, prvenstveno Hrvatska narodna banka.

Vlada će, dodao je Lalovac, donijeti uredbu o zabrani pljenidbe za oko devet odsto građana koji ne mogu da vrate kredite indeksirane u francima.

Udruženje "Franak", koje okuplja dužnike u švajcarskoj valuti, poručilo je danas putem Facebooka da su mogući protesti i pozvalo na "opštu mobilizaciju".

Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti. Riječ je uglavnom o stambenim kreditima.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni iznos kredita vezanih uz
franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna.

XS
SM
MD
LG