Dostupni linkovi

U Avganistanu ponovo protesti protiv Charlie Hebdoa


Nekoliko stotina Avganistanaca zapalilo je francusku zastavu uzvikujući "Smrt Francuskoj" na protestima zbog naslovne stranice "Charlie Hebdo".

Demonstranti, pretežno mladi muškarci, koji su se danas okupili u Džalalabadu, prijestonici istočne pokrajine Nangarhar, tražili su i da se zatvori francuska ambasada u Kabulu, kao i da se francuska vlada izvini muslimanima, prenosi AP.

Jedan od demonstranata, Nahib Gam Sarik, kaže da demonstranti zahtijevaju da Francuska "poštuje svete vrijednosti muslimana i muslimanskog poslanika".

Ovo je treći dan zaredom kako se širom Avganistana organizuju protesti otkako je satirični časopis sa sjedištem u Parizu prošle sedmice objavio prvo izdanje poslije pogubnog napada koji su islamski ekstremisti izveli 7. januara na redakciju tog lista i ubili 12 osoba.

Odluka da se na naslovnoj stranici najnovijeg broja "Charlie Hebdo", koji je objavljen prošle srijede, prikaže karikatura proroka Muhameda kako drži tablu sa natpisom "Ja sam Charlie" izazvala je gnjev među mnogim muslimanima, koji to vide kao novu uvredu za njihovu vjeru.

I predsjednik Avganistana Ašraf Gani osudio je proteklog vikenda odluku francuskog satiričnog časopisa da objavi karikaturu poslanika Muhameda na naslovnoj strani posle islamističkog napada na njegovu redakciju.

XS
SM
MD
LG