Dostupni linkovi

Jemen: Prekinut sukob


Jemenski predsednik postigao je dogovor sa šiitskom pobunjeničkom grupom Huti o prekidu vatre, posle višečasovnih teških sukoba kod predsedničke palate u Sani.

Predstavnici pobunjeničke grupe Huta navode da je postignuto primirje i da se ono poštuje.

Ministarka za informisanje Nadia Sakaf je rekla da će predsednik održati sastanak sa svojim političkim savetnicima i predstavnicima Huta kasnije tokom dana, prenela je agencija AP.

Sakaf je dodala je predsednik bezbedan i da se nalazi u svojoj privatnoj rezidenciji, daleko od sukoba.

Jemenska vojska i borci grupe Huti sukobili su se ranije u blizini predsedničke palate u Sani, što je bila najoštrija eskalacije tenzija od kada je šiitska pobunjenička grupa preuzela kontrolu nad gradom u septembru prošle godine.

Očevici navode da su se mogli čuti pucnji iz naoružanja posle minobacačkog napada oko palate, da civili beže i da se gusti crni dim diže preko palate, a da "nije sasvim jasan status" predsednika Hadija.

Satelitski TV kanal Al Masira optužio je vojsku za otvaranje vatre na patrolu milicije u području predsedničke palate što je izazvalo nasilje, dok je neimenovani vojni zvaničnik rekao za agenciju AP da su Huti isprovocirali napad tako što su se približili do nekoliko kontrolnih punktova i položaje vojske u tom području.

Na državnim jemenskim medijima, koji emituju samo muzičke spotove, nije bilo ni reči o nasilju.

XS
SM
MD
LG