Dostupni linkovi

Austrija pojačava naoružanje policije


Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner najavila je da će na sutrašnjoj sednici vlade predstaviti svoj "bezbednosni paket".

Paket predviđa dodatnu opremu za policijske snage u cilju efikasnije borbe protiv terorizma.

Prema njenim rečima, taj paket je u cilju prevencije terorističkih napada poput onih u Francuskoj, jer u Austriji "postoji povod za zabrinutost, ali ne i za paniku".

U prvoj reakciji na terorističke napade u Francuskoj, policija u Austriji je stavljena u viši stepen pripravnosti, pojačane su patrole kod potencijalnih ciljeva napada.

Što se tiče "bezbednosnog paketa" njegovi troškovi su trocifreno milionski.

Gotovo polovina potrebnog novca iz budžeta biće iskorišćena za nabavku dodatne opreme i resurse.

Tako ministarka želi nova oklopna vozila, pancirne prsluke i šlemove, kao i nove IT-eksperte. Kada je reč o nadzoru iz vazduha Mikl Lajtner planira saradnju policije sa vojskom. U oblasti prevencije ona predlaže "preventivne službenike" koji će obučavati nastavno osoblje u obrazovnim ustanovama.
Njen paket mera predviđa i oduzimanje pasoša džihadistima.

Austrija važi kao centar za regrutovanje boraca za Islamsku državu, a među vođama mašinerije za vrbovanje su lica sa prostora bivše Jugoslavije, kao što je, krajem prošle godine uhapšeni Tutinac Mirsad Omerović.

U džihad u Siriju i Irak iz Austrije, prema procenama vlasti, otisnulo se oko 170 boraca, od kojih se 67 vratilo u Austriju, a 29 poginulo na ratištima.

XS
SM
MD
LG