Dostupni linkovi

Kongresmeni SAD u poseti Kubi


Delegacija američkih kongresmena i senatora iz redova Demokratske stranke započela je trodnevnu posetu Kubi i razgovore o planovima za normalizaciju odnosa dve države.

To je prva poseta na tom nivou otkad su prošlog meseca američke i kubanske vlasti postigle dogovor o početku normalizacije odnosa prekinutih 1961. godine, preneo je britanski BBC.

Šef delegacije senator Patrik Lejhi, iz američke savezne države Vermont, izjavio je da je cilj kongresmena da istraže mogućnosti za bolju saradnju i da podstaknu kubanske zvaničnike da se pozabave pitanjima koja su važna za Amerikance i njihove predstavnike u Kongresu, navela je agencija AP.

Američki političari planiraju da se sastanu sa kubanskim zvaničnicima i liderima nevladinog sektora kako bi razgovarali o praktičnim merama potrebnim za normalizaciju odnosa dve zemlje.

Delegaciju takođe čine senatori Dik Durbin, Debi Stabenou i Šeldon Vajthaus, kao i kongresmeni Kris Van Holen i Piter Velč.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo planira da predvodi prvu trgovinsku misiju SAD na Kubi u cilju promovisanja države Njujork, izjavila je danas njegov portparol Melisa DeRosa, ne navodeći više detalja.

Predsednik SAD Barak Obama je prošlog meseca otkrio planove za obnavljanje ekonomskih veza i druge inicijative koje imaju za cilj ponovno uspostavljanje odnosa sa Kubom. Otopljavanje odnosa ne podržava veći broj kongresmena iz redova Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG