Dostupni linkovi

Mjanmar: Zbog sukoba hiljadu ljudi zarobljeno u selima


Na sjeveru Mjanmara više od 1.000 civila je zarobljeno u dva sela gdje se vode žestoki sukobi između vojske i pobunjenika, a više kamiona je spremno da pokuša da ih evakuiše.

Stanovnik obližnjeg grada u državi Kačin, Gam Aung kaže da su mnogi raseljeni stanovnici, uključujući djecu, danas potražili skrovište u budističkim manastirima i hrišćanskim crkvama.

Za sada nema informacijama o povrijeđenima u sukobima.

Portparol pobunjenika kaže da su vojnici do sada sprečavali napore da se stanovnici prevezu na bezbjedno.

Vlada predsjednika Tein Sein nastoji da, prije isteka mandata krajem godine, okonča višedecenijski građanski rat u pograničnim područjima.

Njegova administracija se već dogovorila o primirju sa 14 pobunjeničkih grupa, ali se pobunjenici u Kačinu i dalje bore tražeći prava na samoodređenje.

Sukobi vojske i kačinskih pobunjenika počeli su 2011., poslije 17 godina primirja. Od tada je raseljeno više od 100.000 ljudi.

Posljednji sukobi izbili su u četvrtak, pošto su pripadnici Vojske za nezavisnost Kačina na kratko držali kačinskog ministra saobraćaja za taoca. Ministar je oslobođen, ali tri policajca iz njegove pratnje i dalje drže pobunjenici.

XS
SM
MD
LG