Dostupni linkovi

Čović i Jarsuvat pozvali uoči utakmice na smirivanje tenzija


Predsednici košarkaških klubova "Crvene zvezde" i "Galatasaraja" Nebojša Čović i Dojgun Jarsuvat poručili su da nikada više ne sme da se ponovi tragedija kao što je ubistvo navijača Marka Ivkovića u Istanbulu, te da je potrebno smiriti tenzije i da te mora pobediti fer-plej.

"Fanatizam mora da se zaustavi i da pobedi fer-plej. U prilici smo da pokažemo odvažnost i odgovornost kako bismo ujedinili navijače `Zvezde` i `Galatasaraja`. Jedni će pobediti, drugi izgubiti, a gledaoci bi trebalo da uživaju u utakmici", rekao je Jarsuvat.

On je podsetio da su među osnivačima "Galatasaraja" 1905. godine bili i srpski studenti Mile i Pavle Bakić.

Jarsuvat se posebno zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću što je ličnim naporima omogućio da turski tim, ipak, dođe u Beograd kako bi odigrao utakmicu protiv "Crvene zvezde", te dodao da u sportu nema mesta diskriminaciji i rasizmu.

"Marko Ivković nije bio samo navijač, postao je simbol i delimo sa vama duboku tugu zbog ovog incidenta", naveo je Jarsuvat i dodao da je jedina uteha što su ubice Ivkovića uhvaćene i privedene za veoma kratko vreme, te da se ne sumnja da će suđenje biti pravedno.

Predsednik Košarkaškog kluba "Crvena zvezda" Nebojša Čović je rekao je da oba kluba imaju zadatak da svetu pošalju jasnu poruku da dešavanja iz Istanbula ne smiju da se ponove.

"Šta god da uradimo ne možemo da vratimo život, ali kao odgovorni ljudi možemo da se borimo se slično ne ponovi. Naši narodi imaju sličan temperament, koji se ispoljava sa dosta strasti kada je sport u pitanju. Obaveza naših država i klubova je da kontrolišemo tenzije, da sport bude utakmica, a ne rat", rekao je Čović.

Utakmica trećeg kola Top 16 Faze Evrolige između "Crvene zvezde" i "Galatasaraja" igra se večeras od 21.00 časova u "Kombank areni".

XS
SM
MD
LG